Saturday, July 18, 2009

roses

Award lagi...

Salam ceria untuk kawan kawan blogger
Hari ni dapat award lagi. Kali ni from my dear Inna. Thanx Inna.

awardSyarat2 menerima award ini:

1. Pastikan jantina anda ialah perempuan
memang perempuan pun ..hehe..

2. Copy badge sebagai award anda
sudah..

3. Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan
Akak pun fikir mcm Inna jugak. Lebih baik copy jek terus dari Inna sebab ini memang faktanya... Jelas dan nyata

Keistimewaan Wanita
1. Do'a wanita lebih makbul daripada lelaki karena sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda : " Ibu lebih penyayang daripada Bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.

2. Wanita yang solehah ( baik ) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang tidak soleh.

3. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seperti orang yang senantiasa menangis Karena takut Allah SWT dan orang yang takut Allah SWT akan diharamkan api neraka keatas tubuhnya.

4. Barang siapa yang membawa hadiah ( barang, makanan dari pasar kerumah ) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedakah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barang siapa yang menyukai akan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S

5. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya, akan tinggal bersama aku ( Rasulullah SAW ) di dalam surga.

6. Barang siapa yang mempunyai tiga anak perempuan atau tiga Saudara perempuan atau dua Saudara perempuan , lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggung jawab, maka baginya adalah surga.

7. Dari Aisyah r.a. "Barang siapa yang diuji dengan sesuatu dari anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka , maka mereka akan menjadi penghalang baginya api neraka."

8. Surga itu di bawah telapak kaki ibu.

9. Apabila memanggilmu dua orang ibu bapamu maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu surga . Masuklah dari manapun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat pada suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristigfar baginya selama dia taat kepada suaminya dan rekannya ( serta menjaga sembahyang dan puasanya ).

12. Aisyah r.a. berkata " aku bertanya pada rasulullah SAW, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda "suaminya". Siapa pula berhak terhadap lelaki?" jawab Rasulullah SAW "Ibunya"

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat pada suaminya, masuklah dia dari pintu surga mana saja yang dia kehendaki

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia kedalam surga lebih dahulu daripada suaminya ( 10.000 tahun )

15. Apabila seorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristigfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan.

16. Apabila seorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah SWT

17. Apabila seorang perempuan melahirkan anak, keluarlah ia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkan

18. Apabila telah lahir ( anak ) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan dari susunya diberi satu kebajikan

19. Apabila semalaman ( ibu ) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT

4. Pass kan award ini kepada girl-friends anda

Kalau bagi pada kawan2 yg sama, bolehkan.... harap u all sudi menerimanya

1) Emy Nujaimi
2) Mona, englishvintages
3) Qamalia’s lodge
4) Lynn’s Cottage
5) Blue Damask
6) ayu62179
7) Faridina
8) Umi aka kak-e
9) Mawarmerahnorliza hassan
10) noridaz.blogspot

Terima Kasih dapat award lagi

award


Thanks kat Razna , sudi pas award ni kat akak. TYVM. Hmmm.. kena jawab jugak. Mcm Na katalah, mcm berucap atas pentas lak..

1. kenapa korang rasa korang patut dapat award ni????
Na, secara jujurnya akak pun rasa tak layak untuk menerima award ni. Maklumlah baru setahun jagung . Tapi Alhamdulillah ada gak yang sudi bagi award ni. Hehe… akak terima ya. Insyallah sedaya upaya akan ku cuba untuk memenuhi ruang blog ku ini dgn hassil dan idea yg baik.

2. ucapkan penghargaan korang pada sape setelah terima award ini
Dengan bangganya , akak mengucapkan terima kasih yg teramat sangat pada Na kerana penganugerahan ini. Terima kasih juga kepada kengkawan yang sudi singgah dan link kan blog ni. Juga kepada kengkawan yg sudi meninggalkan komen anda, insyallah sedaya upaya akan ku cuba menjawabnya.

3. korang wajib bagi 10 orang penerima award ini plak..
wajib ek..10 owang..
10 orang??? Saper ya? Harap u all sudi terima award ini.

1) Emy Nujaimi
2) Mona, englishvintages
3) Qamalia’s lodge
4) Lynn’s Cottage
5) Blue Damask
6) ayu62179
7) Faridina
8) Umi aka kak-e
9) Mawarmerahnorliza hassan
10) noridaz.blogspot
 

blogger templates | Make Money Online